کاتر ازجمله ابزارهای کاربردی است که در تمام جعبه ابزارها حضور پررنگی دارد. از انواع کاتر برای برش دستی پلاستیک، موکت، لمینت، کاغذ و... استفاده میشود. بسیاری از افراد تصور میکنند که کاترها کارایی مشخصی دارند و یک نوع برش خاص را ایجاد میکنند. این در حالی است که وجود انواع مختلف کاتر با تیغههای متنوع، روش استفاده از این وسیله کاربردی را به شکلهای مختلفی، متفاوت کرده است. به این معنی که برای برش سطوح مختلف با ویژگیهای منحصربهفرد باید از کاتر و تیغه مشخصی استفاده شود. در صورتی که قصد خرید کاتر را دارید، بهتر است ابتدا با انواع آن و کارایی هر کدام از آنها آشنا شوید، بنابراین توصیه میشود با ادامه مطلب همراه باشید.
کاتر چیست؟
کاتر یک ابزار کاربردی و آشنا است که برای طراحی، بریدن، خط اندازی، تیز کردن اجسام و... استفاده میشود. مهمترین و اصلیترین ویژگی کاتر، تیز بودن آن است، به این معنی که تمام کاربران از این وسیله کاربردی، انتظار تیز بودن و برش آسان سطوح مختلف را دارند. همچنین برخی دیگر از مهمترین کارایی و قابلیتهای انواع کاتر را میتوان به صورت زیر شرح داد:
- برش کاغذ، چوب، طلق، پلکسی، پلاستیک، لمینت و...
- ایجاد خطوط به منظور راهنمایی برای برش قطعات مختلف
- تیز کردن انواع قلمهای چوبی
- طراحی
- برشهای لازم در مجسمهسازی و ماکت سازی
- پرداخت کاری
- اصلاح گوشه و لبه قطعات
- بستهبندیهای خطوط تولید
- صنعت مونتاژ
- فرشبافی
- لحاف دوزی
- موکت بری
حالا که با کارایی متنوع و مختلف کاتر آشنا شدید، نوبت به معرفی و بررسی انواع این ابزار کاربردی رسیده است. با توجه به این موضوع که کاترها در اندازهها و ویژگیهای مختلف تولید و عرضه میشوند، میتوان آنها را به دو دسته کلی تقسیم کرد:
- در یک دستهبندی باید کاترها را از نظر ساختار بدنه، فرم و شکل آنها، از یکدیگر متمایز کرد.
- در دستهبندی دیگر باید به نوع کاربرد، کارایی و قابلیتهای آنها توجه داشت.
انواع کاتر بر اساس ساختار بدنه
کاترها از نظر شکل ظاهری مانند ساختار بدنه و فرم، با یکدیگر تفاوتهایی دارند که دانستن آنها خالی از لطف نیست. این شناخت به شما در خرید بهترین و مناسبترین انواع این وسیله کاربردی برای تجهیز جعبه ابزارتان کمک میکند. کاترها از نظر شکل ظاهری به انواع زیر تقسیم میشوند:
1. کاتر ساده تیغه ثابت
این مدل سادهترین، قدیمیترین و در عین حال شناخت شدهترین نوع کاتر محسوب میشود. مشخصات ظاهری آنها نیز شامل یک دسته فلزی یا پلاستیکی و یک تیغه ریلی است.
2. کاتر ساده تیغه متحرک
این کاترهای محبوب، یک گیره تنظیم دارند که به وسیله آن میتوانید میزان بیرون آمدن نوک تیغه از داخل دسته کاتر را تعیین کنید.
3. کاتر اتوماتیک
اگر بخواهیم به محبوبترین و پرفروشترین انواع کاتر در بازار ایران اشاره کنیم، باید نام کاتر اتوماتیک یا همان کاتر خودکار را به میان بیاوریم. این محصول زیرمجموعهای از کاترهای ساده و موکتبری محسوب میشود. از مزیت اصلی این ابزار میتوان به مکانیزم قفل خودکار اشاره کرد که با فعال کردن آن، تیغه بیرون آمده تا زمان اتمام کار، قفل شده و حال ثابتی به خود میگیرد.
4. مینی کاتر
این کاتر به یک دسته تیغ معمولی شباهت دارد و کارایی ضعیفتر و محدودتری نسبت به کاترهای معمولی دارد. از مینی کاتر برای انجام برخی کارهای سبک و ظریف مانند کادو کردن، بستهبندی، انجام کارهای تزئینی و ... استفاده میشود.
5. کاتر چاقویی
این نوع کاتر از نظر ویژگیهای ظاهری، شباهت زیادی به کاترهای معمولی دارد با این تفاوت که تیغههای آن به صورت یک لبه و دو لبه است. از کاترهای چاقویی برای گردشگری، کمپ زدن، کوهنوردی و ... استفاده میشود، زیرا وزن کمی دارد، شبیه به چاقو است و چندین کارایی دارد. همچنین تیغه این مدل کاترها به راحتی قابل تعویض است.
6. کاتر قلمی یا کاتر مدادی
در میان انواع کاترهای موجود در بازار، ابزارهایی وجود دارند که ظاهر آنها شبیه به مداد یا قلم است. از این کاترهای باریک و کوچک برای انجام کارهای ظریف که به دقت زیادی نیاز دارد، استفاده میشود. وزن سبک و بدنه باریک، کاترهای مدادی یا قلمی را به بهترین گزینه برای کارهای ظریف مانند ماکتسازی، مدلسازی، ساخت شابلون و ... تبدیل کرده است.
7. کاتر تیغه گرد یا غلتکی
کاترهای غلطکی که به کاترهای چرخان، روتاری و دیسکی نیز شناخته میشوند، در واقع یک نوع دسته تیغ برش برای انجام کارهای مختلف و متنوع است. از بارزترین ویژگی ظاهری آنها میتوان به تیغه گرد(دیسک شکل) با قطرهای مختلف از بزرگ تا کوچک اشاره کرد. جالب است بدانید که کاترهای غلطکی با تیغه گرد، قابلیت چرخش 360 درجهای دارند. کاتر خمیربر یا پیتزابر در این دسته از انواع کاترها قرار میگیرد.
8. کاتر گرد بر
کاتر گردبر یا همان کاتر داریرهبر یکی دیگر از کاترهایی است که شبیه به پرگار عمل میکند. این ابزار یک پایه سوزنی و یک سر تیغدار دارد، که همانند عملکرد پرگار، برشها و خطوط گرد و دایرهای روی سطوح مختلف ایجاد میکند.
انواع کاتر بر اساس کاربری
برای شناخت انواع مختلف کارتر، علاوهبر شکل ظاهری، باید به عملکرد و کارایی آنها نیز توجه داشته باشید. برخی از انواع متنوع و مختلف کارتر با توجه به نوع کارایی و کاربری آنها عبارت است از:
1. کاتر همه کاره و موکت بر
کاترهای ساده، اتوماتیک و متحرک، با توجه با سایز و کاراییشان، به کاترهای موکتبر و همه کاره معروف شدهاند. از این کاترها به دلیل داشتن دستههای بزرگ و کوچک ارگونومیک و همچنین طول و عرض مختلف تیغه در کارهای عمومی، کارگاهی و مصارف شخصی استفاده میشود، مانند:
- برشکاری انواع اجسام
- برشکاری انواع ورقها با جنسهای مختلف
2. کاتر پکیجینگ و بستهبندی
کاترهای بستهبندی در سایزهای مختلف و با امکانات متفاوت تولید و عرضه میشوند. از این کاترها برای برش دادن پکیجهای مختلف استفاده میشود. نوک این وسیله دارای یک پوشش محافظ است تا هنگام کار، آسیبی به کاربر و محتویات داخل بستهبندی، وارد نشود.
3. کاتر پلکسی بر
یکی دیگر از انواع کاتر، کاتر لمینتبر یا پلکسیبر نام دارد که به یک تیغ قلابدار برای برش قطعات مختلف پلاستیکی و پلکسی مجهز است. این نوع کاتر بهترین انتخاب برای بریدن دقیق و بدون خطا ورقهای حساس پلاستیکی، پلکسی، اکریلیک و شیشهای محسوب میشود.
4. کاتر طراحی
این نوع کاتر که برای طراحی در نظر گرفته شده است، شبیه به کاتر مدادی و قلمی است که تیغههای مخصوص خود را دارد. جالب است بدانید که ظاهر این نوع کاتر اصلا شبیه به کاترهای معمولی نیست. شما میتوانید با یک کاتر طراحی که وزن سبک و تیغههای متنوعی دارد، یک پروژه طراحی خود را به راحتی به اتمام برسانید. کاربریهای مختلف و متنوع کاتر طراحی به شرح زیر است:
- برش دقیق
- لیبل برداری
- روکش برداری
- خط اندازی
- پرداخت کاری درزها و شیارها
- ساخت ماکت
- ساخت شابلون
انواع تیغه کاتر
در کنار سایز، فرم و کارایی کاتر، باید به ویژگیها و مشخصات تیغه آن نیز توجه کنید. انواع تیغه کاتر از نظر ویژگیها و شکل ظاهری عبارت است از:
- صاف
- دندانهدار
- گرد
- قلابدار
- زاویهدار
همچنین تیغههای انواع کاتر در دو رنگ مشکی و یا نقرهای شفاف تولید و عرضه میشوند.
سخن پایانی
کاتر ازجمله کاربردیترین وسایلی است که در تمام جعبه ابزارها حضور دارد. انواع کاتر به دلیل کارایی متفاوت و شکل ظاهری متنوع به دستههای مختلف تقسیم میشوند. اگر قصد خرید کاتر را دارید، ابتدا بهتر است با انواع مختلف کاتر و کاربرهای متفاوت آن که در این مطلب بررسی شد، آشنا شوید.
دیدگاه خود را بنویسید